Branża gastronomiczna w naszym kraju ma dużo obowiązków, których musi dopełnić. Jednym z nich jest zadbanie o należytą jakość wypuszczanych ścieków do kanalizacji, a o tym mówią przepisy prawa. Jeśli jakaś kuchnia używa większą ilość tłuszczu, to nie można wtedy tego typu ścieków wylewać bezpośrednio, a muszą one zostać wcześniej oczyszczone.

Służą do tego odpowiednie separatory, jakich montaż będzie w wielu przypadkach niezbędny. Jeśli jakiś bar czy restauracja takie urządzenie musi zamontować, to należy to odpowiednio zrobić. Istotne przede wszystkim jest to, aby serwis separatorów nie miał problemów z dostępem. Firmy zajmujące się takim serwisem posiadają wprawdzie odpowiedni sprzęt, ale czasami zdarzają się przypadki, że nawet on nie pomoże.

W takim przypadku trzeba w jakiś inny sposób sobie poradzić, lecz z tym wiązać się też będzie zupełnie inna czyszczenie separatorów cena za takie usługi. Tak więc jeżeli ktoś nie chce niepotrzebnie płacić za dużo, to powinien wykonać wszystko zgodnie z zasadami. Systematyczne czyszczenie separatorów tłuszcz jest bardzo ważne, gdyż separatory zapychają się dość często.

Jeśli przez większy okres czasu tłuszcz nie będzie z nich odciągnięty, to w pewnej chwili może się zacząć przelewać do kanalizacji, a to jest zabronione. Częstotliwość przyjazdów najlepiej uzgodnić z firmą, która się będzie tym zajmowała. A uzależnione to powinno być od pojemności samego separatora oraz pojemności ścieków, które będą do odfiltrowania.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

To ci się spodoba

+ Nie ma żadnych komentarzy

Dodaj swój