Bożonarodzeniowy okres to mnóstwo zwyczajów i tradycji, jakie są z nami od lat. Wiele osób nie wyobraża sobie tych dni bez łamania się opłatkiem, i faktycznie we wszystkich domach te niewielkie, białe chlebki po prostu są. Bowiem oplatki to po prostu woda wymieszana z mąką, a później wypiekana przez kilka minut w gorącym piecu.

Znaczenie opłatka jest bardzo duże, a spożywanie go rozpoczęło się już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. To wtedy właśnie opłatek stał się symbolem komunii duchowej, zabierać go też zaczęto dla osób, które nie mogły z różnych przyczyn uczestniczyć we mszy.

Z upływem lat stał się też symbolem Bożego Narodzenia, co interesujące nie jedynie w naszym kraju, ale też paru innych. Zwyczaj łamania się opłatkiem jest między innymi praktykowany we Włoszech, na Słowacji czy w Czechach. Produkcja opłatków nie jest skomplikowana, bowiem składają się one jedynie z dwóch składników, czyli mąki i wody.

Po odpowiednim zmieszaniu taka masa prasowana jest następnie na cienkie płaty i przez kilka minut pieczona w piecu. Później płaty te są przycinane, pakowane i przesyłane do kościołów i sklepów. Typowe opłatki produkcja opłatków są w białym kolorze, i takie właśnie goszczą na naszych stołach, lecz dostać je też można kolorowe, przeznaczone dla bydła. Często na opłatkach są tłoczone różnego rodzaju motywy, wykonuje się to przy pomocy odpowiednich matryc. Takie motywy przeważnie mają charakter religijny, lecz też spotyka się świeckie, takie jak zamki, pałace czy rośliny.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

To ci się spodoba

+ Nie ma żadnych komentarzy

Dodaj swój