Lato obfituje w dużo owocowych delikatesów, na jakie z tęsknotą czekamy przez większą część roku. Nie ma lepszych witamin, jak te, pochodzące ze dopiero co zerwanych z drzewa czy krzaka owoców, dojrzałych w słońcu, przepojonych wonią świeżości.

Niemalże każdy owoc jest o wiele bardziej wartościowy od kolorowej tabletki witaminowej z apteki. Jakich witamin dostarczamy organizmowi podjadając w ogrodzie? Truskawki pojawiają się na krótko, prawidłowo jest wobec tego do granic możliwości wykorzystać ich walory. Są fenomenalnym źródłem witamin C, A i B. Upraszczają przyswajanie żelaza z innych artykułów, poprawiają trawienie tłuszczu i białka, zmniejszają ciśnienie oraz neutralizują substancje rakotwórcze – sprawdź szampon bez siarczanów cena. Przyzwoicie wpływają na nasz nastrój. Czy ktoś wie, iż czereśnie opóźniają proces starzenia? Obejmują dużo witaminy C, A, B i flawonoidy. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym spowalniają starzenie się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn. Maliny są dostatnim źródłem witaminy C oraz błonnika.

Oprócz innych składników mineralnych mają witaminę E oraz kwas foliowy. Witamina C wzmacnia naszą przejrzystą odporność – sok malinowy jest wielokrotnie używany przy przeziębieniach i stanach grypowych. Muszą zajadać się nimi kobiety planujące ciążę – ze względu na sporą ilość kwasu foliowego. Wiśnie, jakich jesteśmy w stanie spotkać parę odmian, zawierają również witaminę C, zyskownie działają na cerę, oczyszczają organizm ludzki z trujących substancji. Korygują pracę układu krążenia. Nie zapominajmy w takim razie o podskubywaniu takich witamin prosto z krzaka, jednakowoż także o tym, że z ich ilością nie należy przesadzać.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

To ci się spodoba

1 Komentarz

Dodaj swój

+ Zostaw komentarz